Verktyg & Maskiner

Köpa borrmaskin – Att tänka på

Borrmaskiner är ytterst hjälpsamma och viktiga verktyg för hemmet, oavsett om du bor i lägenhet, bostadsrätt eller villa. Då det finns många olika typer av borrmaskiner till olika slags material och arbeten, så kan det bli rätt så svårt att välja rätt.

För att hjälpa dig att hitta just din borrmaskin har vi skrivit denna guide, så att du kan utföra arbetet i ditt hem på ett rätt och säkert sätt.

Vad är en borrmaskin?

En borrmaskin är ett roterande maskinverktyg som drivs med antingen elektricitet, pneumatik eller hydraulik som man antingen kan skruva eller borra med.

Vill man skruva med en borrmaskin måste man använda den i kombination med skruvmejselspetsar, medans man, för att kunna borra hål med en borrmaskinen, måste koppla ett borrverktyg (det är det som i själva verket är borret) till den.

Borrverktyget är vanligtvis spiralvridet så att skärspånorna kan matas ut ur borrhålet under borrningen.

I grunden finns det tre olika typer av borrmaskiner: nämligen skruvdragare, borrskruvdragare och borrhammare. Är man inte van vid dessa begrepp kan det redan här blir svårt att välja rätt typ och modell av borrmaskin och många köper hem fel maskin till det arbetet man tänker utföra.

Låt oss därför snabbt gå igenom dessa tre olika kategorier!

Vad är en skruvdragare?

En skruvdragare är den lättaste typen av borrmaskin som antingen drivs elektriskt eller pneumatiskt. Den används för att montera eller skruva skruvar och muttrar.

De allra flesta skruvdragare drivs numera med batterier och är därav väldigt smidiga och praktiska att ha i hemmet.

Oftast kan man köpa en sådan maskin med en hel sats skruvmejslar av typen bits, som är korta och utbytbara skruvmejselspetsar. Dessa appliceras i skruvdragarens chuck (munstycke) för att kunna montera både skruvar och muttrar i olika sammanhang.

Då denna typ av borrmaskin är oftast rätt så kompakt och lätt är det ett väldigt praktiskt och enkelt användbart verktyg med bra åtkomst i hela hemmet.

En skruvdragare är rätt maskin om du till exempel vill montera en Ikea- möbel, hänga upp en tavla eller lampa, fästa en krok i väggen, och så vidare. Då de allra flesta av oss mer eller mindre regelbundet utför sådana arbeten i våra hem brukar det finnas en skruvdragare i de flesta hushållen.

Material som passar skruvdragaren bäst

 • gips
 • mjukare trä

Vad kostar en skruvdragare?

 En standard skruvdragarmodell kostar mellan 500 och 1000kr.

Vad är en borrskruvdragare?

När du måste uppgradera din borrmaskin, för att kunna utföra något tyngre borrningar eller skruva större skruvar eller muttrar, så kan du i stället köpa en borrskruvdragare.

En borrskruvdragare är en kombination av borrmaskin och skruvdragare med en starkare motor och fler användningsmöjligheter än vad skruvdragaren kan erbjuda.

Som namnet antyder så är det alltså möjligt att både skruva och borra med en sådan borrmaskin.

Även borrskruvdragaren drivs numera nästan uteslutande med batterier och är således sladdlös och portabel. Batteriet, som kan väga en hel del, kan tas av maskinen och sättas i en separat laddstation för snabbare laddning.

Många av standardmodellerna erbjuder även det följande:

 • chuck
 • inbyggd broms
 • reglerbart moment
 • slagfunktion

Ett reglerbart moment innebär att man kan anpassa maskinens styrka till det arbetet man tänker utföra. Vill du till exempel skruva ihop en möbel av mjukare trä eller skruva en skruva i en gipsvägg så kan du sänka styrkan för att undvika att skruva ner skruven för långt in i materialet.

Å andra sidan så kan du vrida upp styrkan när du ska borra hål i hårdare material med din borrskruvdragare.

Borrskruvdragarens har även något som kallas för slagfunktion. Detta betyder att maskinen ”slår” slag i samma riktning som skruven eller borret snurrar, dvs i roterande riktning.

Slagfunktionen höjer maskinens vridmoment ordentligt och gör att du ej behöva hålla eller trycka emot när det går trögare eller är svårare att skruva eller borra. Slagen gör jobbet åt dig helt enkelt och förse borrmaskinen med extra styrka.

Material som passar borrskruvdragaren bäst

 • gips
 • plast
 • mjukt och hårt trä
 • metall

OBS! Borrskruvdragare är inte lämplig för borrningar i betong!

Vad kostar en borrskruvdragare?

En standard borrskruvdragare kan man köpa för ca 1000-1500kr.

Vad är en borrhammare?

När det gäller att borra hål i väldigt hårt material så är det dags för det tuffa artilleriet; borrhammaren.

En borrhammare är den kraftigaste borrmaskinsvarianten och det är den som de allra flesta av oss associera med ordet ”borrmaskin”.

Både vad gäller utseendet, den råa styrkan och det fruktansvärda ljudet som borrhammaren ger ifrån sig är helt enkelt lika med vad många människor anser vara en klassisk borrmaskin; en maskin som borrar hål.

Och det är just det som en borrhammare används för; borrning av hål i hårt och tufft material.

De allra flesta borrhammare är idag eldrivna och även om det finns en del sladdlösa modeller, så har de flesta borrhammare fortfarande sladd. Detta gör den något osmidigare att gå runt med och utföra arbeten i hemmet och många gånger kan det vara en god idé att ha en längre förlängningskabel med sig när man ska arbeta med detta slags borrmaskin.

Likt borrskruvdragaren så har även borrhammaren en slagfunktion. Denna gör det möjligt att höja slageffekten på borrets rotation rejält, så att även de hårdaste av materialen kan borras igenom.

När det gäller borrhammaren är det dessutom möjligt att stänga av slagfunktionen, vilket då gör att man i stället kan använda maskinen för mejsling eller bilning.

Det är även möjligt att stänga av borrmaskinens hammarverk för att använda den för vanliga borrarbeten i mjukare material som trä eller plåt.

Vanligast är det dock med borrningar i till exempel betong- eller stenväggar.

Material som passar borrhammaren bäst

 • betong
 • sten
 • berg
 • tegel

Vad kostar en borrhammare?

Borrhammare brukar kosta allt mellan 1000 och 3500kr.

Att välja rätt borr till rätt arbete och material

Nu när vi har gått igenom de vanligaste borrmaskinsmodellerna så återstår enbart själva borrverktygen; borren.

För att borrmaskinen ska kunna utföra ett korrekt jobb måste du veta vilket slags material du ska borra i och hur litet eller stort borrhålet ska vara.

Därför är det väldigt viktigt att veta vilket typ och vilken storlek av borr du ska köpa.

Det är ytterst tråkigt att borra hål i en tung betongvägg, bara för att sedan konstatera att det har ett för liten eller för stor diameter för både plugg och skruv.

Lika frustrerande är det att komma hem med fel sorts borr som inte klara av ett visst material.

Dessa är de vanligaste typerna av borrverktyg (kolla alltid noga på förpackningen innan du köper ett borr):

Betongborr

 • används till murverk och betong
 • kräver en borrhammare för borrning i betong
 • för borrningar i porös och/eller perforerad sten bör detta borr endast borras med utan slagfunktion

Metallborr

 • används till metaller såsom aluminium, messing, zink, koppar, järn och olegerat stål
 • används i kombination med en borrhammare
 • för att kunna borra i rostfritt stål krävs ett High Speed Steel (HSS-E) borr eller ett borr med titanbeläggning

Träborr

 • används för att kunna borra snygga och fina hål i mjukt och hårt trä
 • kan användas till både borrskruvdragare och borrhammare

Om Olof Stenson

Jag, ”Stena” är en erfaren byggare som arbetat på de flesta byggnadstyper och jobb. Jag älskar allt som har att göra med att fixa och bygga 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *