Verktyg & Maskiner

Hur rätt verktyg och maskiner underlättar arbetet

rätt verktyg maskin

Det ser så enkelt ut när andra gör något. När man sitter framför teven och ser hur de bygger om hemma. När de byter kök och målar och gör om trädgården. Allt går lekande lätt.

Själv försöker man, men resultatet blir inte likadant. Är man alltså så mycket sämre? Eller vad gör man för fel?

Hemligheten till att lyckas är i själva verket väldigt enkel. Det handlar inte bara om hur skicklig man är.

Visst underlättar det att veta hur man gör när man sågar itu en bräda, eller hur man skruvar fast skåpen på väggen.

Men har man inte rätt verktyg spelar det ändå ingen roll. Då hjälper det inte hur skicklig man än är.

En aldrig så duktig målare kan inte göra ett bra jobb om han inte har rätt sorts penslar. En trädgårdsmästare får aldrig rosorna att växa om han inte kan plantera dem på rätt sätt. Och för att plantera dem rätt behövs rätt redskap.

Knepet för att lyckas, rätt verktyg

Knepet för att lyckas är alltså att ha rätt verktyg. Att ha riktiga maskiner och verktyg är a och o för att lyckas med det man gör.

Detta kanske man inte alltid tänker på. Det är lätt att tro att man helt enkelt är sämre än gubbarna som snickrar på heminredningsprogrammen på tv. Men med rätt verktyg kan även du åstadkomma underverk med det du tar dig för.

Säg till exempel att du vill göra om i trädgården. Du har spade, kratta och en skottkärra. Visst, du kommer en bit på vägen.

Men redan när du börjar gräva märker du att underlaget är för hårt. Spaden böjer sig, och du tänker kanske att din plan med en ny rabatt är omöjlig. Nej, inget är omöjligt. Med rätt spade kommer arbetet gå som en dans.

Samma gäller när man ska bygga sin efterlängtade uteplats. Det såg så lätt ut på det där videoklippet man såg. Ingenting borde kunna gå fel. Men det man inte tänker på  är att proffsen använder helt andra verktyg än de man själv har.

När man ska skruva fast brädorna till staketet blir det snett. Skruvarna går inte att få igenom. Och man får ont i handen av allt tungt skruvande.

verktyg fixa avlopp

För att fixa kranar och dylikt är rätt verktyg mycket viktigt

Att välja rätt verktyg

Så vad gör man? Jo, man byter till en elektrisk skruvdragare. Då borde väl problemet vara löst?

Man kan tycka så. Men det är inte riktigt så enkelt. Det finns mängder med skruvdragare på marknaden.

Och är man inte själv proffs kan det vara svårt att förstå skillnaden mellan dem. Att ett verktyg kostar mer är heller inte någon garanti för att det skulle vara bättre.

Kanske köper man den där skruvdragaren och tror det ska ordna sig. Men skruvarna vill likväl inte in i det sega träet. Och det blir lika snett.

Det tål att sägas igen: för den som vill göra något i hemmet eller i trädgården är det absolut viktigaste rätt verktyg och maskiner. Utan detta kommer man ingenvart.

Med rätt verktyg kan man dock åstadkomma smärre mirakel. Även den som inte kan så mycket om renovering kan utan svårighet få upp ett nytt kök. Oftast tänker man bara på att välja bra material.

Man är mån om kvaliteten på köksskåpen. Och att nyansen på luckorna är den man vill ha. Men det gäller att tänka ett steg längre. För att dessa luckor alls ska se bra ut när de kommit upp krävs det att de är uppsatta proffsigt.

Och vad har proffsen som inte alla vi andra har? Jo, proffsiga verktyg.

verktyg bygga kök

Att få upp ett kök kan verka knepigt, men med rätt verktyg och humör går det betydligt enklare

Proffsiga verktyg gör det roligare

Vem som helst kan unna sig proffsiga verktyg. De behöver inte kosta en förmögenhet. Numera finns det mycket att välja på. Nästan lite för mycket för att man ska kunna välja.

Viktigt att tänka på är dock att man inte ska välja det allra billigaste alternativet. Eller köpa något bara för att det är billigt.

Det billiga blir ofta dyrare i längden eftersom det inte kanske inte håller like länge. Nej, satsa på rejäla verktyg. Och om priset överstiger de allra billigaste så gör det inget.

Betala hellre aningen mer och få ett verktyg eller en maskin du kan lita på. Det blir ändå långt billigare än att anlita hjälp för jobbet.

En ytterligare bonus när man använder verktyg och maskiner som fungerar bra är att jobbet blir roligt. Istället för att blir trött och irriterad när man målar om huset blir man istället på gott humör.

Vem hade trott att det var så stor skillnad på målarpenslar?

Men ja, det är stor skillnad mellan olika penslar, även om det inte syns. Och samma sak gäller för alla sorters verktyg. Vilka de än är. Med rätt sorts verktyg kommer jobbet gå lekande lätt. Plus att det roligt. För det är kul att fixa och renovera och bygga om. Och särskilt kul är det när man får ett proffsigt resultat!

Om Olof Stenson

Jag, ”Stena” är en erfaren byggare som arbetat på de flesta byggnadstyper och jobb. Jag älskar allt som har att göra med att fixa och bygga ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *