Trädgård och Fritid

Material och verktyg för trädgården

bygga i trädgård

Framåt vårkanten när kvällarna blir längre och fåglarna börjar sjunga vaknar lusten att vistas ute.

Plötsligt får man mängder med idéer om hur hur den där verandan ska se ut. Kanske borde trägolvet på uteplatsen bytas?

Och hur är det med gräsmattan? Inte längre områdets snyggaste? Kanske borde hela tomten röjas upp och anläggas på nytt.

För den som vill ha en frodig trädgård med engelska klätterrosor gäller det också att kunna mer än att bara påta i jorden. Man behöver spaljéer och väggar att låta blommorna klättra längs.

Och man kan behöva gångar och små avskilda hörn för att göra det hela gemytligt och trevligt. Kort sagt finns det oändligt med sysslor för den som har trädgård.

Låt inte drömmarna hindras av brist på redskap

Det sägs att bara fantasin sätter gränser. Och visst kan det stämma. Men det gäller också att vara rätt utrustad. Utan riktiga redskap och verktyg kommer man inte en enda millimeter i sitt arbete, hur stor fantasi man än har.

Men låt inte drömmarna hejdas av att du saknar rätt redskap. För dig som känner dig osäker på vad du behöver kan vi lätt reda ut det. I alla fall kan vi se på de viktigaste sakerna att ha för den som jobbar i trädgården. Oavsett om det är för att ge blommorna växtstöd eller för att få till en vacker rabatt att njuta av tillsammans med kaffet under varma sommarmorgnar.

Trädgårdens viktigaste redskap

jordfräs

En jordfräs tar hand om det hårda arbetet snabbt och lätt

Jordfräs

Oavsett om du ska anlägga kvarterets snyggaste gräsmatta eller ta bort den för att bygga något annat, är en jordfräs ett välkommet inslag i verktygssamlingen. Att stå och gräva för hand med en spade är både tråkigt och tidskrävande.

Dessutom blir resultatet aldrig helt perfekt. Jorden behöver en ordentlig körare för att kunna bära upp en frodig grön gräsmatta. Om du tänker ett steg längre skaffar du dessutom en jordfräs som kan byggas ut till snöslunga. På så sätt har du två användbara redskap i ett.

Slangvinda

Man vill inte ha vattenslangen ständigt liggande på sin gräsmatta. Inte ens under värmeböljor när den behöver användas varje dag. Men att alltid behöva hala ut och in slangen är både irriterande och jobbigt.

Ett sätt att slippa detta irritationsmoment är att skaffa en slangvinda. Det är en enkel och ingen särskilt dyr investering. Då drar man smidigt fram slangen närhelst man behöver den.

Slangvindor finns i olika varianter. Vill man kunna flytta den kan man skaffa en på hjul. Man kan också köpa en att fästa utanpå husfasaden.

skottkärra

En skottkärra är ett måste för att spara på krafterna och kroppen

Skottkärra

Trädgårdens enklaste och viktigaste basredskap. En metallkärra med ett hjul på för att forsla bort allt från jord till betongplattor. Lika nödvändigt som kastrullen i köket. Utan skottkärra stannar trädgårdsarbetet av.

Finns både billiga och dyra. Välj inte den allra enklaste. En skottkärra som vinglar av minsta kilo lär tappa hjulet redan innan träden tappar löven. Även om du är trädgårdsamatör, kliv upp i alla fall ett pinnhål på kvalitetsskalan när det gäller skottkärran.

Trädgårdsstege

Behövs det? Man odlar ju på marken och inte i takhöjd. Trädgårdsarbete är inte enbart rabatter och vårsådd. Det är så mycket mer, som hängrännor, höga äppelträd och takbeläggning. En stadig hög stege är ytterligare ett måste-redskap för husägaren. Och för att inte glömma säkerhetsaspekten, skaffa också en taklina. Då kan du promenera tryggt däruppe, oavsett om du ska inspektera skorstenen eller takpannorna eller bara beundra utsikten.

Häcksax

Man hör ibland att häcken blir snyggast av att klippas för hand. Men ärligt talat, hur många av oss har tid och tålamod att ägna dagar åt att klippa små bitar av häcken.

Dessutom är dagens moderna motordrivna häcksaxar lika pålitliga som morfars gamla manuella, kanske ännu mer, när det gäller att få till jämna och snygga kanter. Viktigt att tänka på inför köpet är tyngden.

Det är jobbigare än man tror att arbeta även med en lätt häcksax. Också vibrationer och bullernivå är viktigt att kolla upp. Vill du ha en tystare variant, satsa på en eldriven. Och behöver du enbart ansa häckkanterna någon gång om året, då räcker en lätt och lite mindre sax.

Glöm heller inte att köpa till skyddsglasögon och hörselskydd. Och arbeta aldrig med häcksax utan rejäla handskar!

vattenspridare

Gör gräset fint, jämt och grönt snabbt med en vattenspridare.

Vattenspridare

Ja, den går att använda även som leksak för barnen under varma sommardagar när man inte hinner åka till stranden. Vem har inte lekt under vattenspridare som barn?

Dock är den väldigt smidig att ha även för den som vill anlägga den där gröna gräsmattan som gör grannarna gröna av avund. Kanske något för den lättjefulla, även om vi hellre kallar det smart och bekvämt.

De finns i flera olika utföranden. Rörliga, roterande, oscillerande och popup. Detta för att bara nämna några av alla som finns på marknaden. Och nej, man måste inte ha någon väldig slottsträdgård för att använda dem. Tvärtom så är de nästan mer användbara på den lilla radhustäppan.

Med dessa redskap – och några till – kommer trädgårdsarbetet bli både lättare och roligare. Och för den som riktigt kämpar kanske det till och med blir en mossfri gräsmatta i år. Det duger långt. För det måste inte bli någon golfgreen för att man ska trivas!

Om Olof Stenson

Jag, ”Stena” är en erfaren byggare som arbetat på de flesta byggnadstyper och jobb. Jag älskar allt som har att göra med att fixa och bygga ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *