Arbetsplats

När hemmet förvandlas till arbetsplats

arbetsplats hemma bygg

Att hemmet då och då förvandlas till arbetsplats är ofrånkomligt. Man måste renovera emellanåt. Både utanpå och inuti. Det är mycket som går sönder och slits i ett hem.

Särskilt för den som har barn och husdjur blir både golv och lister snabbt repiga. Och gör man inget åt det skenar det lätt iväg och blir ännu värre.

Ibland kan det också vara dags att förnya bara för att det är kul. För att man behöver ombyte och andra färger och former i hemmet. Oavsett av vilket skäl man renoverar hemma finns det ett och annat att tänka på innan man sätter igång.

Kan jag göra jobbet själv?

Tyngre och mer specialiserade arbeten som handlar om rör och elektricitet gör man bäst i att överlåta till fackmannen. Det finns dock enklare arbeten som man utan svårighet själv kan utföra i hemmet.

Målning och tapetsering är självklarheter. Men även byten av kök, golv och dörrar kan man själv göra. Att sätta upp mellanväggar, eller riva väggar, kräver någon som kan sin sak, men det är inte omöjligt om man har de rätta verktygen.

Att installera braskamin, bygga om badrummet till spa och sätta in bastu är andra utmaningar för hemmafixaren.

Att renovera hemma ska vara kul. Men för att det ska vara det måste det också vara säkert. Att råka ut för en olycka när man snickrar, sågar eller står på stegar är lättare än man tror.

Se alltid till att du har rätt skyddsutrusting när du bygger, alltid värt pengarna!

Skyddsutrustning

  • Först och främst, se alltså till att skydda dig själv.Använd handskar, skyddsskor, skyddsglasögon och smidiga, rejäla arbetskläder. Om du slipar golv kan du behöva andningsskydd och hörselskydd om apparaten är högljudd.
  • Se också till att arbeta på rätt sätt. Lyft riktigt och ha rätt arbetsställning.Byt ställning ofta för det är inte nyttigt för muskler och leder att ha alltför statiska arbetsuppgifter under längre stunder. Målar du taket – använd långt skaft istället för att klättra på en vinglig stege. Och glöm inte att emellanåt sträcka på ryggen och töja på lederna.
  • Kontrollera de verktyg du ska använda. Kolla sladdar och kontakter.Fungerar allt som det ska? Finns det säkerhetsrisker med några av verktygen? Och framför allt, se till så att barnen hålls borta från dem. Verktyg kan vara lockande som leksaker om de ligger framme obevakat.

Andra nödvändiga prylar

Så vad behöver vi mer när vi ska bygga om badrummet, köket eller något annat där hemma?

Andningsskydd

Det uppstår mängder med partiklar och damm i luften när du slipar, snickrar och sågar. Att ta bort heltäckningsmattor och gamla tapeter är som gjort för hostattacker.

ansiktsmask, andningsskydd

Få inte i dig massa onödiga farliga partiklar, de farligaste syns oftast inte

Att andas in partiklarna under kortare stunder är inte farligt, men att hålla på timmar i sträck kan irritera luftrören.

Använd därför aningsskydd även om jobbet inte verkar så stort.Det blir mer damm än man anar, och grejen är att man oftast inte ens ser det.

Stege

A och O när man bygger om. Visst, man ska inte använda stegar till allt. Det finns förlängningsskaft och andra hjälpmedel så man slipper stå på hög höjd hela tiden.

Se gärna till att använda dig av en stege som verkligen når upp. Inte bara en där du måste stå med bakåtböjd nacke och sträckta armar för att nå taket.

Om det handlar om höga höjder, var gärna fler än en person på plats. Om något trots allt händer är det tryggt att inte vara ensam.

Arbetsbockar

Visst, det går säkert att såga och utföra arbete på golvet. Men ärligt talat, hur blir resultatet? Och hur mår ryggen efteråt?

arbetsbock

En arbetsbock sparar på ryggen och är gör uppgiften enklare

Ett par stadiga arbetsbockar underlättar inte bara arbetet, utan skonar även kroppen. Det finns många olika sorter och prisklasser.De flesta hemmafixare klarar sig med de enklare varianterna.

Men om du tillhör dem som ofta donar hemma, investera då i en något högre kvalitetsklass.Både familjen och ryggen kommer tacka dig efteråt!

Täckmaterial

Att täcka det som inte ska renoveras eller målas är ett måste. Dels för att du helt enkelt inte vill ha färgstänk på golv eller möbler.Men också för att skydda andra material från damm och partiklar.

Det finns mängder med små springor och glipor i både trägolv och möbler. För att inte tala om dörröppningar.Till och med genom nyckelhål kan byggdammet leta sig ut. Täck alltså ordentligt med både golvskydd och tejp.

Om du utför tyngre arbeten med större verktyg kan du också behöva skydda golvet mot märken och repor.Då behöver du ett tjockare golvskydd. Och glöm inte att ju mer noggrann du är med att täcka, desto mindre behöver du städa när arbetet väl är klar.

Ha roligt!

Och sist men inte minst, glöm inte ett gott humör. Som vi sagt tidigare, det ska vara kul att renovera. Det ska inte kännas som något plågsamt maratonlopp som man egentligen inte vill delta i.

Nej, njut av arbetet. Unna dig själv gedigna arbetskläder och bra arbetsutrustning. Och tänk noggrant över vilka skydd du behöver. Då kan du känna dig trygg i ditt arbete. Och glöm inte pauserna! En kopp kaffe på verandan om det är sommar eller en bulle och en kopp i fönsternischen, det ger energi för flera roliga timmar framöver!

Om Olof Stenson

Jag, ”Stena” är en erfaren byggare som arbetat på de flesta byggnadstyper och jobb. Jag älskar allt som har att göra med att fixa och bygga 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *