Trädgård och Fritid

Bygga en altan – Att tänka på

bygga altan att tänka på

Här hemma i Sverige har de allra flesta hus en altan. Många hus- och villaägare har byggt dessa själva och med rätt förkunskaper och lite hantverklig skicklighet så är det absolut möjligt att bygga sin egen altan.

Denna artikel ger dig några grundläggande tips och råd så att du ska lyckas med ditt altanbygge.

Idén bakom altanen

En altan (latin, altus ”hög) är en oftast öppen och otäckt uteplats uppburen på pelare, kolonner eller stolpar. Till skillnad mot verandan saknar en altan oftast tak.

Dess öppenhet är också dess huvudmeningen, åtminstone här hos oss i norden, då en altan ska vara en plats som kan fånga in så mycket solljus som möjligt.

I nordiska länder är somrarna oftast korta och därav vill man gärna få så mycket sol som möjligt på sig, även, eller kanske speciellt, utanför det egna hemmet.

Men den klassiska altanen är så mycket mer än bara ett solställe! Det är ett fikaställe, ett förvaringsutrymme, en plats att dricka kaffe på, att umgås med familj och vänner, att festa, läsa en bok, eller bara att vara.

Vem av oss har inte haft en kräftskiva på den egna eller någon annans altan, eller har njutit av kvällssolen efter en härlig utomhusmiddag på sommaren?

Så om du bor i eget hus och funderar på att bygga en altan, fortsätt att läsa denna artikel för att få goda och värdefulla tips!

Var ska man placera en altan?

Det första steget innan man ens börja bygga en altan är att fundera över var du vill placera den. Då ditt hus har 4 sidor så är det läge att fundera extra noga på exakt var du vill ha din altan.

Några viktiga aspekter att tänka på är de följande:

Soltimmar

Om det är viktigt för dig att fånga in så många soltimmar som möjligt så är det en bra idé att välja den sidan av huset som får allra mest sol på sig.

Eller är det kanske så att du föredrar morgon-, middags-, eller kvällsolen?

Är det så att du vill maxa antalet soltimmar kan det vara en bra idé att i stället, eller också, bygga ett separat, fristående trädäck i din trädgård.

Utsikt

Om du i stället vill ha den bäst möjliga utsikten från din altan är det kanske en helt annan hussida du får välja. Har du extra mycket tur så erbjuder en och samma sida både flest soltimmar och den allra bästa utsikten.

Gator

Om ditt hus ligger nära en väg eller gata kan det vara klokt att inte bygga altanen vid den sidan av huset som ligger närmast den. Gatutrafik kan både orsaka störande ljud och försämra luftkvaliteten på grund av bilarnas avgaser.

Insynsskydd

Denna sista aspekt går oftast hand i hand med vägar eller gator med både vägtrafik och gående, eller också dina grannars hus. Vill du kunna vara ostörd och osynlig på din altan är det viktigt att du undvika de sidor av ditt hus som folk passerar vid.

Nu vet du förhoppningsvis var du bör och inte bör placera din altan. Låt oss då gå vidare med några praktiska tips och råd kring ditt altanbygge.

Vilket material krävs för ett altanbygge?

Det finns en uppsjö av olika material och delar som kan behövas för ett altanbygge och vilka av de som just behövs för din altan beror på hur du vill att din altan ska se ut.

I grunden är det följande materialet som du kommer behöva införskaffa innan du sätter igång:

  • betongplintar (basen i marken)
  • 2 stödreglar (ramen för altanen)
  • golvreglar (basen för altangolvet)
  • stolpar (för extra stöd och stabilitet)
  • sidoräcken (som utgörs av stolpar)
  • räckesreglar (utgör räckets stomme)
  • trappdel

Bra verktyg att ha för att bygga altan

Ett altanbygge kräver en hel del verktyg och om du har det rätta från början kommer byggandet gå väldigt mycket fortare och smidigare.

De verktygen som är allra mest essentiella och som du kommer använda allra mest under byggets gång är de följande:

Skruvdragare

En starkare skruvdragare kommer behövas för att skruva fast de många trallbrädorna som utgör majoriteten av altanen.

Kap- och gersåg

En Kap- och gersåg kommer spara dig både tid och energi, då du kan enkelt och snabbt såga till stora volymer trallbrädor och reglar.

Sticksåg

För att kunna såga till bitar och skarvar för hand, eller på platser där du inte kommer åt med en kapsåg, så bör du även ha en sticksåg med i verktygssortimentet.

Måttstock

För att kunna mäta rätt längder, avstånd och former så är ett måttstock ett absolut måste när du ska bygga altan.

Behöver man tillstånd för att bygga altan?

För altan som ska byggas över mark, till exempel om husgrunden är hög eller om marken är sluttande, kan det ibland behövas ett bygglov.

Vanligtvis krävs det inget bygglov för altan utan väggar eller tak. Men om man planerar att senare bygga till väggar eller tak till sin altan så är dessa bygglovspliktiga om taket blir större än 15kvm och om man kommer närmare tomtgränsen än 4,5m.

Om du alltså har sådana planer så kom ihåg att skaffa bygglov för att skippa eventuella problem med kommunen eller grannarna.

Vill du däremot bygga till ett staket, istället för väggar, så krävs det i de allra flesta av fallen inget bygglov för det, givet att staketet är i normalhöjd (cirka 1,1-1,2m).

Vidare är det viktigt att veta att vissa kommuner har gränser på altanens maxhöjd. Denna gräns är i de flesta kommuner 600mm.

Är du osäker på din kommuns regler så bör du alltid kolla upp denna information, alltid direkt med byggnadsnämnden, eller på kommunens hemsida, innan du börjar bygga din altan.

Hur stor ska en altan vara?

Bortsett från kommunens regler kring höjd och längd så är det oftast trädgårdens och/eller markens utformning som styr storleken och formen på din altan.

Precis som ditt hus så måste även altanens fäste anpassas till din tomts form och storlek.

Det är därför ytterst viktigt att du noga kolla upp markens förutsättningar och begränsningar innan du sätter igång med ditt altanbygge.

Ett tips är att kika på tomtritningen och kommunens och/eller lantmäteriets kartor för att skaffa dig en bättre och mer detaljerad bild över just din tomt. Denna information kommer hjälpa dig i din planering och kan förenkla och påskynda byggprocessen rejält.

Om du vet allt detta i förväg kommer det inte vara några oangenäma överraskningar längre fram, vilket i sin tur kan spara både tid och pengar.

Kan jag bygga altan själv?

Det är fullt möjligt att bygga sin egen altan och det kan vara ett spännande och intressant sommarprojekt.

Det är dock viktigt att veta att det tar sin tid och att det inte är busenkelt att bygga altan. Denna artikeln ger dig goda förkunskaper och praktiska råd, men i grunden behövs lite handverkligt skicklighet för att kunna klara av ett sådant bygge.

Har man det så finns det dock inga hinder, om man är beredd på att lägga den tiden som krävs för att färdigställa en altan. Går allt som planerat kan du helt klart spara en del pengar och att bygga något sådant på egen hand är bra för självförtroendet.

Ute på nätet finns diverse gör-det-själv artiklar som kan ge dig mer kött på benen och på YouTube kan du även inhämta mer visuella tips och råd.

Om Olof Stenson

Jag, ”Stena” är en erfaren byggare som arbetat på de flesta byggnadstyper och jobb. Jag älskar allt som har att göra med att fixa och bygga 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *