Trädgård och Fritid

Lägga gräsmatta – bästa tips för att få en fin gräsmatta

lägga gräsmatta

Att lägga gräsmatta kan vara knepigt, men om du gör ett bra förarbete går det både enkelt och snabbt att anlägga en ny gräsmatta. Färdig gräsmatta på rulle är en bra idé om du har ont om tid, men samtidigt vill ha en välskött och fin trädgård. Efter bara ett par veckor kan du börja använda din gräsmatta. Här delar jag med mig om mina bästa tips som hjälper dig att förbereda, rulla ut och sköta din nya gräsmatta.

Att så en gräsmatta är ett alternativ, men om du är lika otålig som jag, rekommenderar jag en färdig gräsmatta på rulle. En färdig gräsmatta är ett smart val för den som vill ha en tät gräsmatta utan ogräs – efter bara några veckor.

Varför borde du välja en färdig gräsmatta på rulle?

En av de största fördelarna med en färdig gräsmatta är att riskerna för ojämn sådd minskas, och fåglarna kan inte äta upp de sådda fröna. Utav egen erfarenhet har jag märkt att man också slipper rensa ogräs lika ofta, eftersom att gräsmattan redan är så pass tät.

Vilken tid på året är bäst för att lägga en färdig gräsmatta?

Mitt bästa tips är att anlägga din gräsmatta på hösten, men våren fungerar också. På hösten är klimatet lite fuktigare och kallare, vilket gör det mycket lättare att sköta vattningen av den nya gräsmattan. Om du trots allt väljer att lägga din gräsmatta under de varma sommarmånaderna – var beredd på att vattna ofta.

gallervält när man lägger gräsmatta
Använd en gallervält för att platta till jorden maximalt

Förberedelserna är viktiga

Jag lägger alltid mycket fokus på förarbetet, det är just detta som gör att gräsmattan utvecklas ordentligt. Se till att platsen för din gräsmatta är väldränerad och uppluckrad.

Jorden måste vara bearbetad ungefär ca 30 cm under ytan. Rensa ytan från rötter, stenar och ogräs.

När marken är redo, lägg över ett rejält lager av torvmull och gödsla med kompost. Jämna ut och packa ytan, antingen med en gallervält eller med hjälp av trampning. För att säkerhetsställa en kompakt yta, vattna ett par gånger.

Utrullning och skötsel av din nya gräsmatta

Låt de nya gräsrullarna stå i skugga för att förebygga uttorkning och vattna marken innan du börjar rulla ut det nya gräset. För att gräset ska kunna växa i samma riktning, rulla ut gräslängderna från samma håll.

Prioritera att din nya gräsmatta kommer på plats så fort som möjligt och spara detaljer till slutet. När du rullat ut hela gräsmattan, pressa till över hela mattan så att det nya gräset kommer i kontakt med underlaget. Jag rekommenderar att du använder en gallervält för detta.

Vattna din nya gräsmatta direkt efter anläggning. Fortsätt vattna ordentligt de kommande veckorna för att rötterna ska kunna växa till sig. Försök att inte gå på gräsmattan under denna tid, då den är mycket känslig.

Två veckor efter anläggningen är det okej att börja använda gräsmattan så smått, men vänta tre till fyra veckor med att leka eller springa omkring på den. När gräset vuxit till en höjd på 6-8 cm är det dags för den första klippningen

Tips!

För extra snabb tillväxt, gödsla efter den första gräsklippningen.

Sex steg för att komma igång!

  1. Luckra ner till 30 cm, rensa bort ogräs och se till att större stenar är ur vägen.
  2. Lägg ut gödsel och torvmull och se till att ytan är jämn. Ett tips är att använda en gallervält.
  3. Innan du börjar rulla ut gräsmattan, se till att jorden är vattnad.
  4. När du rullar ut längderna är det viktigt att kanterna får kontakt, så länge de inte överlappar varandra.
  5. Med hjälp av en kniv, skär till ytterkanterna. Platta till hela gräsmattan.
  6. Vattna gräsmattan de kommande tre veckorna. Det är viktigt att gräsmattan inte torkar ut helt och hållet under dessa första veckor.

Klippa din nya gräsmatta

Om du sedan vill hålla din gräsmatta i topptrim med minimalt arbete. Köp då en robotgräsklippare så håller sig gräsmattan jämn och fin dag och natt.

robotgräsklippare
En Robotgräsklippare ser till att din färdiga gräsmatta håller sig jämn och fin

Om Olof Stenson

Jag, ”Stena” är en erfaren byggare som arbetat på de flesta byggnadstyper och jobb. Jag älskar allt som har att göra med att fixa och bygga 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *