Skydd och Arbetskläder

Skydd och Arbetskläder när du bygger

skydd och arbetskläder

Att börja snickra i köket utan rätt arbetskläder är ingen god idé. Vi vet alla hur viktigt det är att ha rätt verktyg för att kunna utföra ett bra jobb.

Men vi kanske inte alltid tänker på att även skydd och arbetskläder är minst lika viktigt.

Gör som proffsen!

Vi undrar ofta vad som skiljer oss från proffsen. Svaret är utrustningen. Visst, proffsen kan sin sak bättre, men det är inte alla jobb man måste vara proffs för.

Det finns mycket i hemmet du kan klara av själv. Att byta köksluckor kan numera vem som helst göra. Och även installera nya vitvaror. Till och med vissa badrumsarbeten kan du ge dig på utan problem.

Du kanske inte ska dra rören själv om du inte har utbildning för det, men att sätta in ny dusch eller lägga klinkers på golvet är ofta enklare än man tror.

Det är dock viktigt att skydda sig. Även i sitt trygga hem kan man råka ut för både klämskador och slag mot huvudet om man inte ser upp. Att tro att man automatiskt är säker bara för att man gör jobbet själv är att lura sig själv.

Se alltså till att du har rätt utrustning för det jobb du ska utföra!

skyddskläder hjälm

Skydda huvudet och tänk till innan du börjar jobba med bygget

Vad behöver du då?

De skydd och arbetskläder du behöver beror givetvis helt och hållet på vilket sorts jobb du ska utföra. Om du ska bygga om i köket behöver du skydd till både dig själv och det utrymme av köket som inte berörs av ombyggnaden.

Arbetar du däremot utomhus krävs det helt andra skydd. Det är inte bara att ta på sig ett par rejäla handskar och tro att man är skyddad från allt.

Fråga dig följande innan du sätter igång med arbetet:

Vad finns det för risker?

Behöver du något så enkelt som skydd för fingrarna när du snickrar? Eller handlar det om mer komplicerade saker som giftiga kemikalier, elektricitet och höga höjder?

Du kanske behöver ansiktsskydd vid borrning, eller andningsskydd mot byggdamm?

Vilka temperaturer utförs arbetet i?

Det krävs helt olika arbetskläder, och även olika skydd, beroende på om du vistas i 20 graders rumsvärme eller om du klättrar på ett yttertak när det är 10 minus. För att kunna arbeta effektivt i kyla gäller det att ha kläder som är både varma och smidiga. En stor bylsig jacka över de vanliga blåkläderna räcker inte långt.

svetsa skydda dig

Behöver du svetsa? Skydda hela ansiktet!

Är arbetet utomhus eller inomhus?

Det är inte enbart temperaturen som varierar beroende på om man har tak över huvudet eller ej när man arbetar. Även själva arbetsförhållandena skiftar. Det är ju stor skillnad på att snickra nya köksluckor och att lägga om taket.

Utomhusjobb kräver ofta inte bara andra kläder utan även andra, och mer, skydd. Säkerhetslinor och räcken, kanske reflexvästar så att du syns bättre och halkskydd så du inte ramlar.

Vad exakt behöver du skydda dig mot?

Vi har redan snuddat vid det, men här gäller det ändå att tänka till. Skriv ner exakt och konkret vad du behöver skydd mot. Kemikalier, målarfärg, mörker, fallrisker, kyla, byggdamm, träflisor?

Listan kan göras oändlig. Här måste du verkligen sätta dig in i vad arbetet innebär. Ibland tänker man inte på vad som är den verkliga faran.

Du kanske har andningsmask fast färgen är ofarlig, men saknar handskar eftersom du anser dig så van med sågen. Men tänk ett steg längre och ta med allt. Var hellre överdrivet försiktig än tvärtom.

skyddskläder utomhus

Skall du röjja utomhus så se till att skydda hela kroppen

Behöver du enbart kläder eller även andra skyddsanordningar?

Också detta har vi nämnt som hastigast. Men även här måste du stanna upp och verkligen fundera igenom vad du behöver. Det kanske inte ser så högt ut där du ska stå och måla, men även ett fall på några få meter kan, om olyckan är framme, orsaka både benbrott och huvudskador.

Vad finns det för alternativ? Kanske vore det bättre med en säker skylift än en vinglig stege.

Utgå från listan och börja leta

 När du väl vet vad du behöver, då är det dags att börja leta. Som med så mycket annat är det även marknaden för arbetskläder en djungel. Det finns skydd och arbetskläder i alla tänkbara prisklasser och utformningar.

För att göra det hela enklare att hitta rätt kläder finns det några regler att gå efter.

  • Se till att kläderna är bekväma. Du ska kunna röra dig fritt i dem. De ska inte strama och sitta åt. Du måste ha i alla fall nästan samma rörlighet som om du inte hade haft några skyddskläder.
  • Rätt storlek. För stort är lika illa som för smått. Att ha stora kläder med för långa armar och ben gör det svårt att arbeta. Prova alltså ut så du får exakt rätt storlek.
  • De ska väga så lite som möjligt. Om du redan har tunga verktyg att bära på ska du inte belasta detta ytterligare med onödigt tunga kläder.
  • Är de vind- och vattentäta? Vilka temperaturer klarar de? Regn, snålblåst, gassande sol… Det finns kläder för alla väderförhållanden!

De ska skydda, inte stjälpa!

Och sist men inte minst: se till att kläderna är säkra! Det ska exempelvis inte hänga finnas lösa delar som kan fastna i maskiner och annat. Skyddskläder är tänkt att skydda dig från skador, inte ge upphov till dem!

Om Olof Stenson

Jag, ”Stena” är en erfaren byggare som arbetat på de flesta byggnadstyper och jobb. Jag älskar allt som har att göra med att fixa och bygga 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *